maandag 31 maart 2014

Moe naar school 1


‘Heb je even voor me, Margot?’, vraagt Hannelore aan de juf van haar dochter Marit. ‘Ik weet niet meer wat ik moet doen. Eerlijk gezegd voel ik me behoorlijk radeloos’. Margot biedt een luisterend oor aan Hannelore. Het is niet de eerste keer, dat Hannelore bij haar te rade gaat. Marit, haar hooggevoelige dochter, is wel vaker een aandachtspunt van gesprek geweest tussen juf Margot en Hannelore.  Marit maakt de laatste tijd steeds problemen, wanneer ze naar school gaat. Brullend verlaat ze het huis. De reden dat ze niet naar school wil; is haar vermoeidheid. ’s Morgens voordat ze naar school gaat, is ze al bekaf. ‘Weet je, Hannelore, zegt Margot, als je nu eens een lijst bijhoudt van wat ze ’s morgens, voordat ze op school komt, al heeft gedaan, kunnen we kijken welke situaties haar vermoeid maken’. Hannelore vindt dit een goed idee en gaat de volgende dagen na, wat Marit ’s morgens allemaal doet.  

Ze beschrijft wat ze observeert: wanneer Marit gewekt wordt, gaat ze altijd even op de rand van het bed zitten om bij te komen van de nacht. Vaak duurt het daarna even voordat ze een keuze kan maken uit haar kleding. Marit draagt graag makkelijk zittende kleding. Vervolgens ploft ze neer op de bank en kijkt ze televisie.

Hannelore haast zich ’s morgens en wordt nogal kribbig tegen haar man, door de hectiek.  Het ontbijt schiet er regelmatig bij in, door het snel voortschrijden van de tijd. Snel nog even een lunchpakketje gemaakt en dan in de auto. Terwijl ze onderweg naar school rijden, krijgt Marit nog snel even een  vruchtendrankje en een koek in haar handen geduwd, bij wijze van ontbijt. Gehaast in de drukte van de ochtendspits, komt Hannelore gestrest aan op Marit haar school. Terwijl Hannelore Marit gedag zegt, is ze in gedachte bezig de lijst van activiteiten op te stellen. De activiteiten die zich vanmorgen hebben afgespeeld voordat Marit naar school gaat. Volgende week zal ze deze lijst van activiteiten voor advies voorleggen aan juf Margot.
(wordt vervolgd)

Hooggevoelige kinderen hebben, voordat ze naar school gaan, al heel wat prikkels te verduren gehad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten