maandag 16 juli 2012

Zomerkoninkjes


Je komt ze nog tegen in de winkels en op de markten, maar in de moestuin en mijn achtertuin zijn we er doorheen: de aardbei. Hooggevoelige kinderen zijn, onder andere, gevoelig voor geur, kleur en smaak. Zo ook dit hooggevoelige kind. Sinds tijden niet meer zo lekker gesmuld van deze roodbuikige vruchtjes. De eerste aardbei uit de moestuin wordt eind mei geoogst. Dat is lang geleden, een aardbei van de koude grond, even proeven……mmm, dat smaakt naar meer. Suiker toevoegen, nee dat is niet nodig. De natuur is al zoet genoeg van zichzelf; zoals een slogan van een biologisch jamproduct verluidt. Onze zomerkoninkjes zouden  zo de potjes van deze firma in kunnen. Wat zijn ze lekker. Het is smullen geblazen. Dat ze lekker smaken hebben ook andere bewoners van de tuin ontdekt. Merels en slakken doen zich eveneens tegoed aan de aardbeien. In de moestuin is er genoeg, alleen in mijn achtertuin, valt het wat tegen. Als ik denk te gaan genieten van een aardbei, blijkt hij van binnenuit al in een rondje uitgegeten te zijn door een slak. Wat een teleurstelling. Alhoewel, op zich is het wel mooi om te zien hoe meneer of mevrouw slak te werk gaat. De slak begint aan de onderkant en eet zich in de rondte naar boven. Voor mij lijkt het dan net alsof er een volle aardbei aan de plant hangt, die geoogst kan worden, maar helaas. Volgend jaar ga ik het toch anders aanpakken in mijn achtertuin.  Er komt een houten bak op mijn zitje op de eerste verdieping van het huis. Op die plaats heb ik altijd voldoende zon en geen last van slakken. Dit keer ben ik de slakken dan te slim af. 

Voor kinderen is het ook leuk om een eigen (houten) bak met groeten of fruit te telen. Ze kunnen op die manier getuigen zijn van het groeiproces van de teelt. De groenten of vruchten oogst je op het moment dat je ze gaat eten, dus de smaak en de vitaminen blijven bewaard. Bovendien zijn deze producten gezonder, mits er niet met bestrijdingsmiddelen gewerkt wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten