dinsdag 15 oktober 2013

Buufje



Myrthe is een meisje dat wel eens gekscherend wijsneusje wordt genoemd. Het is net of ze een antenne heeft, waardoor ze in verbinding staat met alles en iedereen in haar omgeving. Vaak voelt ze stemmingen en emoties van andere mensen feilloos aan. Ze vraagt dan ook altijd oprecht van uit haar hart hoe het met iemand gaat. Gelukkig geven veel mensen haar eerlijk antwoord op deze vraag. Alleen een poos geleden niet. Zo vroeg ze een tijdje geleden aan haar buurvrouw: “Buufje”, want zo noemt ze haar buurvrouw altijd, “Hoe gaat het met U?”. Myrthe had aangevoeld dat het bij haar buurvrouw niet zo lekker liep de laatste tijd. “Och, meisje, wat lief dat je dat vraagt! Met mij gaat het goed, hoor!”, antwoord de buurvrouw. “Wat gek.”, denkt Myrthe. “Ik dacht echt dat het niet zo lekker met haar ging”. Myrthe schenkt verder geen aandacht meer aan de stemming van de buurvrouw en gaat weer verder met haar spel. Ze is op dat moment een poppenmoeder en loopt met haar poppenwagen lekker buiten en verzorgt haar poppenkind zo goed als ze dat kan.
Achteraf is het niet zo vreemd dat Myrthe de stemming van haar buurvrouw heeft opgemerkt, want vandaag vertelt Myrthe haar moeder dat de buren gaan scheiden en dat het huis te koop komt te staan. De eerste reactie van Myrthe is: “Nou, zie je wel, dat ik gelijk had”. “Oh”, vraagt haar moeder Karin. “Hoe dat zo?”. “Laatst vroeg ik aan buufje hoe het met haar ging en ….eh, toen zei ze dat alles goed ging. Nou moe!”, antwoordt Myrthe haar moeder verontwaardigd en ze gaat verder: “Sommige mensen liegen er maar wat op los.”. “Volgens mij wilde de buurvrouw jou niet ongerust maken met haar problemen”, “Ik geloof niet dat ze je moedwillig aan het voorliegen was, hoor”, antwoordt Karin met een frons in haar voorhoofd. In gedachten denkt Karin: “Je zult het in je leventje nog wel eens meer meemaken dat niet iedereen altijd even eerlijk is” en vervolgt hardop tegen Myrthe: “Soms maken mensen wel eens een leugentje om bestwil”.
Mythe zal, zo nu en dan, nog wel eens meer signalen krijgen, die niet helemaal overeenstemmen met de waarheid.

Eerlijkheid is heel belangrijk voor hooggevoelige kinderen. Als ze een verkeerde boodschap krijgen van mensen, kan dat hun zelfvertrouwen schaden. Ze kunnen dan aan zichzelf gaan twijfelen en steeds verder bij zichzelf vandaan komen te staan.

Tip: wees altijd eerlijk tegen hooggevoelige kinderen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten