vrijdag 15 juni 2012

Desoriëntatie 2: Dyscalculie



Net als bij dyslexie (zie mijn column Desoriëntatie 1)kunnen hooggevoelige kinderen ‘last’ hebben van dyscalculie. Dyscalculie betekent letterlijk 'niet kunnen berekenen'. Het feit dat ze hier ‘last’ van kunnen hebben heeft niets te maken met een gebrek aan intelligentie of te weinig onderwijs. Ze hebben moeite zich het rekenen snel en blijvend eigen te maken. Bij dyscalculie kunnen kinderen niet zo goed reken- en wiskundekennis toepassen. Als het kind moeite heeft met rekenen kun je dit onder andere herkennen doordat het kind:
·         langdurig gebruik maakt van simpele procedures (blijft bijvoorbeeld lang op de vingers tellen in plaats van te werken met clusters van getallen; 5, 10, 100 etc.)
·         veel fouten maakt in een stapsgewijze aanpak
·         geen associaties kan maken met eerder opgedane kennis
·         problemen heeft met de plaats van getallen
·         veelvuldig omkeringen maakt van getallen
Binnen het bestaande schoolsysteem is het kunnen rekenen een vaardigheid die je wel onder de knie moet krijgen. Beschik je niet, of minimaal, over rekenvaardigheden dan heb je een probleem. Wanneer kinderen moeite hebben met taal en/of rekenen heeft dit zijn weerslag op bijvoorbeeld het maken van IQ toetsen, zoals bijvoorbeeld de CITO-toets. De score van de IQ toets zal hoger zijn bij kinderen die geen taal- en rekenproblemen hebben. Het schoolsysteem is ingesteld op gemiddelde kinderen. Op zich vind ik dit een vreemde gang van zaken, want er zijn geen gemiddelde kinderen. De toetsen op de basisscholen zijn bepalend voor het vervolgonderwijs. Kinderen die niet zo makkelijk mee kunnen komen in het taal en rekenonderwijs worden hierdoor een bepaalde richting in het onderwijs opgestuurd. Hierbij kun je je dan terecht afvragen of dit een probleem is voor de kinderen of voor het onderwijssysteem.

Alle (hooggevoelige) kinderen beschikken over capaciteiten waar ze een plaats mee kunnen vervullen in de maatschappij waar zij gelukkig van worden. In dit opzicht is iedereen is volmaakt!


Onderkant formulier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten