vrijdag 20 september 2013

Voorbij de sterren



Al heel lang kan Emile, van veertien jaar, diep nadenken over diepere levensvragen. Zijn moeder Muriëlle herkent dat van haar zoon; als kind had zij dat ook en tegenwoordig is dat niet veel anders voor haar. Zij vindt het mooi dat haar kind zo denkt en vaak ontstaan er dan ook interessante gesprekken tussen hen. In haar tijd was dat wel anders, ze herinnert zich nog goed de keren dat ze aan haar ouders diepzinnige vragen stelden; het was een teleurstelling. Muriëlle haar ouders waren niet in staat om met het soort overpeinzingen, waar zij over nadacht, mee te gaan.  Het stond te ver van hen af. Vaak kreeg ze als ze haar ideeën en diepere zielenroerselen naar voren bracht van haar moeder te horen; ”Wat een zware praat, kunnen we het niet over een luchtiger onderwerp hebben!”. Ze weet nog dat ze dit zo jammer vond, want van dit soort ‘zware’ gesprekken werd ze juist blij. Het inspireerde haar door er verder over na te denken. In haar jeugd waren er weinig mensen waar ze mee kon praten over diepzinnige onderwerpen. Er was echter één man waar ze dit wel mee kon delen en dat was haar opa. In de zomervakanties logeerde ze vaak bij haar opa en oma. Het kwam regelmatig voor dat haar opa dan samen met haar, met een roeiboot, het ‘veld’ in ging. Opa kon haar veel vertellen over de natuur en over het weer. Muriëlle denkt met weemoed terug aan dit soort mooie momenten met opa. 
Terwijl ze zo in gedachten verzonken is, wordt ze weer in de buitenwereld wakker, als Emile thuis komt uit school. “Wat is vandaag meemaakte op school. Tijdens de biologieles vroeg ik aan de biologieleraar wat er voorbij ons sterrenstelsel is”, vertelt Emile.  “Weet je wat hij zegt?”. “Nou?”, vraagt Muriëlle belangstellend.  “De leraar zegt: “Helemaal niets.”. “Wat een domkop, hè mam?”. “Ja, niet iedereen kijkt verder dan de neus lang is. Gelukkig jij wel!”, antwoordt zijn moeder hem vol trots. Want trots is ze zeker op haar zoon.

Het stellen van diepzinnige vragen gaat hooggevoelige kinderen goed af. Vaak kijken zij voorbij het alledaagse.

Tip: als je kind een vraag stelt die niet alledaags is, probeer dan mee te gaan in de belevingswereld van het kind en je zult zien dat er dan mooie gesprekken kunnen ontstaan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten