donderdag 23 januari 2020

Vleugels en blaadjes


Trots betreed Jeroen het klaslokaal met een insectenpotje in zijn hand. Het insectenpotje is uitschuifbaar en er zit een vergrootglas op. In het potje kun je gedetailleerd insecten, blaadjes of een bloem bekijken. Jeroen loopt rechtstreeks naar zijn meester toe om hem zijn laatste aanwinst te laten bekijken. “Kijk, meester!”, en laat vol trots zijn insectenpotje aan meester Paul zien. “Als we vanmiddag in de schooltuin gaan werken, kan ik ondertussen mooi even wat insecten onderzoeken.” Jeroen is een jongen die in alles geïnteresseerd is, als het maar met de natuur te maken heeft. Zo is hij ook heel blij dat er vorig jaar door school geld is ingezameld om een schooltuin te starten. Van het geld is steigerhout gekocht en zakken aarde en zaden. Handige ouders hebben van het steigerhout vierkante bakken van 1.2o bij 1.20 meter gemaakt. De leerlingen mochten helpen om de aarde in de bakken te verspreiden en ook Jeroen heeft hieraan enthousiast een bijdrage geleverd. Jeroen kon niet wachten om te beginnen met zaaien en heeft stiekem al een paar zaadjes in de bak laten vallen, zonder dat daar al toestemming voor gegeven was. Voordat Jeroen naar school ging bekeek hij of er al iets zichtbaar werd in de bak. Hij kon niet wachten op het resultaat. Ongeduldig had hij aan de blaadjes willen trekken om de plant tot wasdom te laten komen. Helaas voor Jeroen, heeft het geen zin om aan de blaadjes te trekken. Een plant zal hier echt niet sneller door gaan groeien.
Inmiddels zijn alle zaden uitgezaaid en hebben alle kinderen hier een bijdrage aan mogen leveren. Niet elk kind is enthousiast als het op tuinieren aankomt. Voor Jeroen is dit geen punt, hij neemt het graag over van die kinderen die er niet in geïnteresseerd zijn. De planten zijn uitgegroeid tot volwassen groenten en bloemen. Bijen, hommels en andere ‘vliegers’, vliegen van bloem naar bloem en op de stengels lopen ook insecten die we liever niet op onze planten hebben. Voor Jeroen maakt dit niets uit, hij is geïnteresseerd in alles wat maar met de natuur te maken heeft en vandaag gaat hij dit alles nog eens extra onderzoeken. Tenslotte heeft hij zijn insectenpotje en wordt voor hem alles uitvergroot. Er zal hem vandaag niets ontgaan.

Hooggevoelige kinderen hebben een sterke binding met de natuur. Ze zijn geïnteresseerd in plant en dier. Deze kinderen laden ook op in de natuur; ze krijgen er nieuwe energie van.

Tip: om kennis te maken met de natuur, ook al is er geen schooltuin, kun je de kinderen toch laten zaaien in bijvoorbeeld een kweekbakje of bloempot. De kinderen kunnen de eigen kweek verzorgen en het groeiproces van de plant observeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten